1st stage: Guggenheim Helsinki Design Competition in Helsinki, Finland

Client:The Solomon R. Guggenheim Foundation
Team: Atelier mfmaarch
Mission: Museum of Art and Design
Total Floor Area: 12,500 m² Global costs:130M Excluding Taxes
Status: Competition lst phase
Year: 2015
Location: Helsinki, Finland
Concept description:   


Our proposed Guggenheim Helsinki sets out to be an innovative, multi-disciplinary

museum of art and design with bio-economy based building design, sustainable

contemporary design and the landmark museum in conjunction with other civic facilities in Helsinki, Finland.


The development site is located in the port city precisely at the edge of the cultural assets

with long history and the natural ones such as the isles, the seas, green areas and the

climate.


Ellipsoid space with cutting planes and voids at different angles are visually

characteristic design components in a location where multi directional forces come

together, conglomerate and dissipate a spectra of the elements and multidisciplinary

for a museum.


The project itself is in the frame of the port regeneration project of helsinki and so planned

in consideration of the site constraints gleaned from such a regeneration.


Urbanistically,it connects and reinforces the procured urban elements such as cycling and

pedestrian transport system by securing the routes for them.


Furthermore,by creating the new pedestrian bridge between museum and park,the safe

route from other civic and cultural facilities to a museum is secured disregards of

Laivasillankatu street..


Historic waterfront setting for a project can be transformed into vivid gatepoint forming new kind of clusters for the port functions.


Thus, our proposed plan can connect existent routes and creates a pedestrian itinerary

from the harbour to historic city center and parks with the proper setback and open space.


Bio-economy type sustainable design is visually characterized by the plentiful use of

locally sourced timbers in many parts of the museum from external finishes to interior

finishes and other components as well as non-toxic and Eco-friendly materials with low

U-value.


Also, the reduction of the energy consumption in operation is achieved in consideration

of the climatic design and the potential of energy sources in the locality.


As such, the ecological footprint is minimized and local economy expects to be boosted as

well as the social integration for Eco-responsible civic place is ensured.


The proposed plan of 3 storey without the basement allows the cost effective

construction.


On the other hand, the cityscape is sensitively looked upon in that the height of the entire museum is around 23m or 26m(if other engineering equipment is included) and

The roof contours are inclined and uneven, and the zinc roofs with the erosion can give

the sense of time passing in tune with the historical buildings on the back.

 


Largely, so far landmark or symbolic buildings have gathered in the inner urbanized area in Helsinki.


This project is itself new kind of regeneration and open more visually to any parts of the

city than that in the inner parts.

As in the exterior, the interior features of the museum proposed are characterized by ''the

white ellipsoid spaces'' with a mixture of sand witched plates and the raked walls.


Furthermore, the interior lighting can be located linearly on the ceiling in order for building

users to have the sense of direction together with LED spot lights for illumination of

the exhibited.


View Masataka Fukui's profile on LinkedIn